Cykloturistika: Recenze modelu Energy 01011

Blíží se léto a s ním nutnost ochrany očí jak před sluncem a jeho škodlivými UV paprsky, tak i před prolétajícím hmyzem. Do testu jsme proto zvolili brýle od české značky Lumiva, kterou jsme zmínili už minulém čísle Cykloturistiky 3/2024. Prezentovala se totiž poprvé i na veletrhu For Bikes v pražských Letňanech. Nás zaujal model Energy, který má velké zorníky, a tedy zaručuje široký zorný úhel pohledu. Rádius zakřivení také skýtá poměrně velkou ochranu před slunečními paprsky z boku.

Můžete vybírat ze čtyřech barevných rámečků černého, bílého, fialového a průhledného (výrobcem označovaný jako Crystal). Rámečky jsou velmi jemné a viditelné jen po stranách a v oblasti nosníku. To je umožněno konstrukcí rámečku, kdy zorník nahoře a dole překrývá obrubu rámečku. Působí to tak velmi elegantně a stylově.

Rámečky jsou vyrobeny z materiálu označovaného jako TR90. Materiál se nám zdál velmi lehký, a na nose nebyly díky tomu brýle skoro cítit. Koncovky jsou elastické, a pokud je třeba, mohou vám je v optice i trochu zformovat dle vašich potřeb. Zorníky jsou v setu dva a jak výrobce píše, všechny jsou opatřeny technologií TAC. Jedná se o vrstvu triacetátu, díky které dochází k redukci oslnění, zvýšení čistoty obrazu a zvýšení odolnosti proti poškrábání. TAC zorníkytaké pohlcují méně vlhkosti, díky čemuž nedochází k zamlžování skel. Jsou pokryté speciálním hydrofobním povlakem, který odolává poškrábání a odpuzuje vodu.

Záleží, který zorník zvolíte jako základní. Na výběr je šest barevných verzí. Ke každé jsou ale vždy přidána černá polarizační skla. Ta blokují horizontální světelné vlny, které se odrážejí od povrchů, jako je voda nebo sklo, tedy účinně omezují jasné a nepříjemné oslnění způsobené těmito vlnami.

My bychom pro potřeby cyklistiky doporučili výběr zorníků s fotochromatickou úpravou, tj. model 01002. Fotochromatické brýle mají schopnost automaticky se přizpůsobovat světelným podmínkám a měnit svůj odstín od světlejšího do tmavšího podle množství slunečního záření. Umožňují tak pohodlné a bezpečné ježdění v různých světelných podmínkách, aniž by bylo nutné mít několik různých párů brýlí. Všechny zorníky mají filtr UV400, což znamená, že nepropouští záření nižší vlnové délky, než je 400 nanometru, a je tak garantována 100% ochrana proti UV záření. Navíc je jedno, jaké jsou zorníky barvy, ochrana je tam stále, nelze ji smazat, setřít, zničit. Jedná se o vlastnost materiálu, ze kterého jsou zorníky vyrobeny.

Testerku velmi potěšila velice snadná výměna zorníků. Po zkušenostech s jinými brýlemi byla z tohoto systému nadšena. Nehrozí totiž jako u dříve testovaných brýlí, že zlomíte výstupky na zornících. Malinkou výhradu bychom ale měli k nosníku, který nelze nastavit. Bude tedy záležet, jestli vám nosník sedne. Samotné testerce však seděly brýle na nose dobře a z nosu nepadaly, a to hlavně díky horní opěrce mezi obočím.

Tento model nabízí také možnost připnutí dioptrických rámečků. Ty ale nejsou součástí balení, lze je však dokoupit  na e-shopu značky v sekci Doplňky. Rozměry tohoto modelu, který váží pouhých 29 gramů, jsou 143 mm (šířka) x 165 mm (délka) x 61 mm (výška). Kategorie propustnosti těchto skel je S2 + S3, u černých polarizačních skel S3. Nás zaujalo ještě to, že Lumiva poskytuje celoživotní záruku na obroučky! Brýle koupíte za cenu od 1499 do 1699 Kč podle zvoleného modelu.


PLUSY

velké zorníky
nízká váha
možnost výběru z různých barevných kombinací jak rámečků, tak i zorníků
lehkost
atraktivní design
k výběru fotochromatický zorník
snadná výměna zorníků,

MÍNUSY

bez možnosti nastavení nosníku


 

Autorka recenze: Slávka Chrpová, Cykloturistika.cz
Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz